OM KRONAN

Moderna cyklar med 100-åriga anor.
Kronans historia börjar långt innan företaget ens fanns. I början av 1900-talet skulle svenska försvaret ta fram en rejäl cykel åt manskapet. Kavalleriets hästar ersattes med enkla cyklar. Robusta, pålitliga och – skulle det visa sig – med en så stilren design att de mer än 100 år senare fortfarande ser likadana ut. Strax före millennieskiftet fick tre Uppsala-studenter tag på ett överskottslager av de gamla militärcyklarna och började sälja till sina kamrater. Lagret sålde snart slut. Cyklarna med den klassiska designen hade fått en viss kultstatus och de driftiga studenterna letade fram försvarets originalritningar från 1942 och började tillverka nya cyklar. Namnet var givet. Varumärket Kronan var fött.

Mycket har hänt, men det syns inte.
För ett otränat öga har det inte hänt mycket sedan starten 1997 – eller sedan 1942 för den delen – och det är meningen. Vi älskar fortfarande den klassiska robusta konstruktionen, både för utseendet och för komforten. Men faktum är att det har hänt en hel del. I smyg. Framförallt har vi förbättrat detaljkvalitén rejält. Idag gör vi cyklar i både dam- och herrmodell, med och utan växlar och självfallet i flera färger.

Två hjul blir fyra.
Familjen Brunstedt tog över varumärket 2004 och produktutvecklingen tog fart. Två hjul blev fyra och den första barnvagnen från Kronan rullade ut. Här fanns av förståeliga skäl inga ritningar från försvaret att tillgå, men vi lyckades behålla vår grundfilosofi. Precis som cyklarna så har vagnarna – oavsett modell – en enkel och robust konstruktion med fokus på funktion. Säker och smidig. Faktiskt så säker att vi fortfarande är de enda som certifierats med en P-märkning från SP Statens Tekniska Forskningsinstitut.

Med en vagn eller cykel från Kronan rullar du tryggt.

Kronan Trademark AB
Fågelsångsvägen 7B
18642 VALLENTUNA Sweden

Organisationsnummer: 556639-5777
Momsregisteringsnummer: SE556639577701
Företaget innehar F-skattsedel